A lónak is két ballába

Benczúr Gyula: Vajk megkeresztelése

Rettenetesen apolitikus vagyok, nekem még az új alkotmány is tetszik, mert legalább megnézhettem eredetiben a parlamenti Honfoglalást a Nemzeti Galériában, valamit valamiért. Csak épp a Honfoglalás maga nem tetszik, vagyis próbálom négyzetcentire felosztani, hogy mekkora hányada igen és mekkora nem.
Az elején a föld, a fűcsomók, hátul a párába halványult messzeség, az igen. Párducos Árpád párduca a nyakába vetve, az profi. De a hangsúlyos részek mind olyan meghökkentők. Árpád lova, amit mintha kitömött állapotában vittek volna a műterembe a Mezőgazdasági Múzeumból. Árpád térde, ahogy kidudorodik, és sehogy sem harmonizál a lába többi részével. Sőt, mintha a lába többi része is hiányozna valahogy a köpönyeg alól. Az ágaskodó sárga ló, amelyiknek a mellső lábai nem állnak sehogy sem, ezek a markolatokat nem fogó kezek, meg a háttérben az az ürge, aki egyszerre rázza kardját és baltáját, és egészen olyan, mintha valami rosszgyerek golyóstollal kidekorált történelemkönyvéből ugrott volna át ünnepelni. Munkácsy, a legnagyobb magyar festő, és föl kellene sóhajtani, mekkora lúzerek vagyunk, a legnagyobb pont a nagyságot nem bírja, egy ekkora vásznat nem tud bekenni úgy, hogy ne derüljön némi technikai és anatómiatudásbeli deficitre fény. Szabad-e sírni emiatt a Kárpátok alatt?

Munkácsy Mihály: Honfoglalás

De jelenleg ugyanebben a teremben látható a Vajk megkeresztelése. Lehet, hogy nem a történelem legérdekesebb képe, de szépen megkomponált, még szebben megfestett vászon, mint egy barokk oltárkép, ami mellett elsétálhat az, akit valamiért nem érdekel a téma, de minden a helyén van rajta. Nem mi vagyunk a lúzerek, hanem, mondjuk, Benczúr.

t.k.

Comments

comments

One thought on “A lónak is két ballába

  1. Kritizálni baromi könnyű! Véleményem szerint az merjem egy Munkácsyt, egy Benczúrt a szájára venni, aki legalább olyan munkákat adott ki a kezéből, mint ők!
    Hol láthatóak kedves kritikusom a munkáid? Szívesen kritizálnám!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.