Itt van Amerika

20121218-233147.jpg

A régi vicc szerint Hollywoodban ki volt írva: nem elég magyarnak lenni, tehetségesnek is kell lenni hozzá. Itt van Amerika, itt van Hollywood, kiírhatnánk. Nem elég Giró-Szásznak lenni… Ja, bocsánat, elég Giró-Szásznak lenni. KorTárs és képzőművészet címszó alatt az év utolsó adása a bábszínházról szólt, rendkívül elmélyült munka előzhette meg, hiszen Giró-Szász Krisztina az adás alatt többnyire azon csodálkozott, hogy nem csak gyerekelőadások vannak a bábszínházban, de felnőtteknek is játszanak. Hiába figyelmeztette az egyik interjúalany, hogy de ez egyáltalán nem új dolog, a rendkívül unalmas műsor végül mégis erre a tanulságra jutott, hogy biztos eljön majd az idő, amikor a bábszínház elejéről eltűnik a három betű, és csak színház marad, olyan, mint a többi.
​Persze, nem kell a műsorvezetőnek mindent tudni, ezért vannak a szerkesztők. Habár ez is érdekes dolog, a KorTárs szerkesztőjeként Tomasz Chrzanowski van megjelölve. Ha valaki rákeres a névre, meglepődve tapasztalja, hogy egy 32 éves szőke, lengyel motorversenyzőt takar, aki nyilván nem foglalkozik magyar tévéműsorok készítésével. Álnév tehát, lehet ezernyi oka a használatának. De ha valaki azért használja, mert szégyelli a műsort, azt is megértem.

Comments

comments

2 thoughts on “Itt van Amerika

 1. Szeretem az artmagazin blogot.

  Értem, ha azt mondja egy kritika, hogy egy műsor unalmas. Azt is, ha nem tetszik a kritikusnak a rácsodálkozó műsorvezető. Az is nagyon jó, ha egy ország normális és a politika távol tartja magát a művészettől. Az is jó, ha viszont a művészet nem tartja magát távol és kritizál, szembemegy, megkérdőjelez, orrba rúg, és jó, ha a szakújságírás hírt ad, bemutat, támogat, megvéd. Ha elfogadó, megengedő, nem előítéletes. Ez a bejegyzés nem az. Politikai alapon minősít. A KorTárs az MTVA kevés megmaradt kulturális műsorából az egyik, szerintem a legjobb. Nem politikai alapon válogat, nem tolja egyik tábor szekerét sem. Liberális, a szó eredeti, jó értelmében. Sokkal inkább az mint a Kultúrház volt. Annyira elmélyült, amennyire egy harminc perces műsortól elvárható. Legalább annyira szakmai, amennyire a közeg az, amelynek szól. Nincs rajta semmi szégyellnivaló.

  De ha már a blogger így feldobta a szőke motorversenyzőt, csak kíváncsiságból beütöttem a sztaki.hu-ba a „chrzan” szót…. Amennyit tudok a tévéről, a szerkesztő is felelős a műsor tartalmáért, a műsorvezető felkészítéséért. Tomasz Chrzanowski az első adástól a műsor szerkesztője, ha ezt úgy kell tennie, hogy közben folyamatosan szégyenkezik az eredményért, akkor az őt minősíti. Vagy már előre tudta, hogy ez szégyellnivaló lesz és ezért van álnéven a kezdetektől? Én emlékszem a Kultúrházra, az akkori műsorvezető felkészültségére, hozzáállására, az interjúk szakmai színvonalára. A KorTárs állja az összehasonlítást. Finoman szólva. Főleg, ha felkészültséget kérünk számon… Nem hiszem, hogy bárkinek szégyellnie kellene.

  És ha már álnevek. Ki írja az artmagazin blogot?
  Nem találtam.
  Szégyelli?
  Most kicsit van mit.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.