Bologna piange

Van Bolognában egy Héttemplomnak (Sette chiese) nevezett komplexum, ahol mindenféle hókusz-pókusz nélkül is meg lehet tapasztalni mitől szent egy hely. Meg hogy mit szeretnek a művészettörténészek, és miért gondolnak még most is rettegéssel vegyes szeretettel Tóth Sándorra, meg a szekszárdi vállkőre.

Izisz szentélyre épültek itt az 5. századtól a 13. századig mindenféle kegyhelyek, bazilikák, kápolnák, kripták, a jeruzsálemi Szent Sír templom mása, Pilátus udvara síremlékekkel a falban, kolostor, kolostorkert. Sőt újabban egy, a torinói lepel alapján a Bolognára jellemző terrakottából rekonstruált Krisztus-test is ki van állítva, és ide kerül most a temetés előtt Claudio Abbado teste is, aki tegnap halt meg Bolognában, a családja, a város meg az egész világ szeretetétől övezve. 2010-ben vezényelt itt jótékonysági koncertet, hogy gyűljön a pénz az épületek restaurálására. A család most is azt kéri a kegyeletüket leróni akaró rajongóktól, hogy ne virágot hozzanak, hanem adakozzanak egy rákbetegeket gondozó centrum javára.

Bologna eddig is mágikus hely volt, két hatalmas középkori toronnyal a város szívében, meg egy akkora közkönyvtárral, mint egy pályaudvar, tele fiatalokkal, alkimista hagyományokkal, Morandi-múzeummal, egyszer egy Primaticcio szerelem-kiállítással, zene- és hangszermúzeummal, Arte Fierával. De Abbado ravatalától még mágikusabb hely lett.

Lehet búcsút mondani szívünk minden melegével.Abbado_2008_02_b

 

Comments

comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.