A kevesebb néha kevesebb

Lechner Ödön kiállítás az általa tervezett Iparművészeti Múzeumban. Biztos ez lesz a múzeum megújulásának első állomása, tüzijáték, tobzódás, végre beindul az élet, újra virágozni kezdenek a lemeszelt falak! Esetleg talán a kiállítás tereiben? Vagy legalább egy-két falrészen? Vagy valahol…

De nincs virágzás, nincsenek színek. Egy-két épületfotónak kellene érzékeltetnie  azt, amikor stílus és gazdaságtörténet egymásra találtak, amikor tényleg volt virágos Magyarország. Hát nem sikerül, és a szürke alapon fehér hópehelymintáknak, meg a hatszögletű tárlóknak, meg a térbe helyezett, fehérre festett farost elemeknek inkább pókette hatásuk van, mint lechneri. Itt vannak persze a casino online tervek, egy-két személyes tárgy, Zsolnay-pirogránit elemek de a keleties pompából (Lechner gyűjtötte a török kerámiákat, és sok motívumát azok ihlették), a színesség öröméből szinte semmi sincs. A tervezők szerint a kevesebb több, mesélte szomorkásan a kiállítás tudományos főtanácsadója, Sisa József.

A semminél tényleg több, de kevéssel. Nevezzük inkább vázlatnak. Esetleg jó lesz majd ahhoz a Lechner-kiállításhoz, amit a már felújított, kibővített épületben rendeznek. Akkor, amikor visszakerül majd az a tizenöt tonnás Zsolnay-korona is a kupolára, ami most egyelőre szétfűrészelve, az udvaron ázva várja a jobb kort.

archív fotó

archív fotó

Comments

comments

One thought on “A kevesebb néha kevesebb

  1. Miért nem vizsgálja senki, hogy miért vették le a gyönyörű Zsolnay lanternát? A lanternának semmi baja nem volt, nem igaz, hogy le akart dőlni. A tető veszélytelenítése után (garanciával!!) vétette le Takács Imre. A lanterna túlélt két világháborút, 56-ot, Takács Imrét nem élte túl….
    A fehérre festett falak alatt megtalálható az eredeti színes festés. Kivéve azokat a helyeket, ahol Takács Imre szétverette, szétvésette a falakat a műemlékvédelem engedélye nélkül. És mindezt bűntetlenűl megtehette….
    Bajdik István
    az IM volt műszaki főosztályvezetője

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.