Elmegy a kugli

Rippl-Rónai József: Kuglizók

Rippl-Rónai József: Kuglizók

Nem nagy ügy, de mégis furcsa. A Maillol – Rippl-Rónai kiállításon kint van egy kép meg egy fénykép, kuglizó emberek. Éppenséggel lehetnének kuglizók is, mert előre hajolnak, és egy golyót tartanak a kezükben. A kugli pedig német eredetű szó, és a Kugel valóban golyót is jelent.

Csak nem ezt a golyót. Kuglinak hívják parasztosan a tekét is, minek nagyképűsködni, és kuglinak hívják azt is amikor a felfüggesztett golyóval hátulról kell leszedni a kilenc bábut. Amit azonban a fotón és Rippl-Rónai képén játszanak a derék franciák, az a petanque. Elég egyértelmű a jelenet, mindenkinek több kis golyója is van, kisebbek, mint a kuglihoz használatosak. Bábuk egyáltalán nem láthatóak, viszont a háttérben valaki lehajol és a távolságot méri, hiszen a játékban az nyer, aki a golyót közelebb dobja a cochonnet-hoz, a kis fagolyócskához. No lám, megint egy masszív félrefordítás, téves cím, vajon mennyi időnek kell eltelnie addig, míg tisztázódik ez is.

Csak egyetlen apró zavar marad. A Wikipédia szerint a játékot 1907-ben találták föl. Rippl-Rónai képe viszont 1892-ben keletkezett. Egyik rejtélyből a másikba szédelgünk.

Comments

comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.