Anya sző

Vasárnap estig lehet még megnézni Rónai Éva gobelinjeit a Budapest Galéria Lajos utcai épületének első emeletén. Rónai Éva Roskó Gábor és Roskó Bea anyukája, és ami nagyon tetszik, hogy őket, meg az ő családtagjaikat látjuk a gobelineken. Az persze nagy szerencse, hogy Bea a családjával éveket töltött például Afrikában, jártak Indiában így az is realisztikus jelenet, ha majmok veszik körül őket, vagy ha elefánton utaznak. De nem kellenek mindig különleges elemek, egy róka is elég egzotikusnak tűnik ha hagyományos francia technikával szőtt, nagyméretű kárpiton tűnik fel – pedig csak játékróka otthonról, valamelyik gyerek kedvence volt és maradt. Vagy ha az egyik unoka biológus akar lenni, érdeklik a hüllők, meg a genetika, akkor azt fogjuk látni, amint a gyerekek győzelmi menetben visznek egy atavisztikus gyíkot. Valóság és képzelet, illetve valóság és kompozíciós előképek szövevényében a családi fotóalbum egyes darabjai mitológiai jelenetekké válnak.

Lehet ünnepelni azt a végtelen természetességet amivel Rónai Éva viszonyul a témaválasztáshoz: a szövés nem túl haladós műfaj, rengeteget kell a szövőszék mellett ülni, és ő ilyen hosszú ideig inkább csak a családtagjaival tud foglalkozni, rájuk szeret gondolni, az ő arcvonásaikat van kedve megszőni, vagy köréjük a virágokat, kis gyíkokat, halakat, iszalagokat.

Hogy ennek a természetességnek milyen komoly művészi öntudat, milyen öntörvényű büszkeség a másik oldala, csak ilyenkor derül ki: amikor az egyes darabok életművé rendeződnek egy múzeum falain.

 Rónai Éva Megmentjük ősapát, 2014, francia gobelin, 190×170 cm, fotó: Kerekes Zoltán


Rónai Éva
Megmentjük ősapát, 2014, francia gobelin, 190×170 cm, fotó: Kerekes Zoltán

Comments

comments